Last van je voeten?
Iedereen met voet-en houdingsklachten is welkom bij FootCenter Heerhugowaard. Als u last hebt van pijn en vermoeidheid in je voeten, is dat al voldoende aanleiding om een afspraak te maken met een podoloog. Ook wanneer deze klachten u beperken in de bewegingsvrijheid.
Hieronder vindt u de klachten die wij in de praktijk het meeste tegenkomen en waar wij u goed mee kunnen helpen. Staat uw klacht er niet bij? Neem gerust contact met ons op voor verder overleg. Wij helpen u graag met weer pijnloos bewegen!
Veel voorkomende klachten zijn
Onder het gewricht van de grote teen zitten twee losse botjes, de Sesambeentjes. Een ontsteking aan deze botjes heet Sedamoïtis. Dit kan ontstaan door slijtage, breuken of irritatie door bv te strakke pezen in de buurt of een afwijkende stand van de grote teen.
Is een verzamelnaam voor pijn door overbelasting onder de voorvoetgewrichtjes. De overbelasting gaat vaak gepaard met pijnklachten onder de bal van de voet en komt voor in alle teengewrichten, maar vaak komen klachten voor in het gewricht van de tweede, derde en vierde teen. Een voorbeeld van een oorzaak kan zijn het degenereren van het vetpolster onder de voet.
De oorzaak van een Mortonse Neuralgie is een beknelling van een zenuw in de voet. De zenuw is verdikt en ligt tussen de middenvoetsbeentjes en loopt naar de tenen. De beknelde zenuw zit meestal tussen de 3e en 4e teen, soms ook tussen de 2e en 3e teen. (gezien vanaf de grote teen). De pijn speelt op bij te krappe schoenen en kan een tintelend en doof gevoel geven in de tenen.
Morbus Ledderhose is een voetaandoening waarbij er verdikkingen in de peesplaat onder de voet ontstaan. Deze verdikkingen zijn te voelen en/of te zien. Ze kunnen groter worden en er kunnen er meerdere ontstaan in de voet. Ze kunnen door de druk van het staan zeer pijnlijk worden.
Fasciitis Plantaris is een overbelastingsblessure aan de hiel. Deze blessure wordt veel verward met hielspoor. De voetzoolpees (fascii plantaris) is de verbindende pees tussen de hiel en de voorvoet. De pijnklachten ontstaan meestal op de aanhechting op het hielbeen.
De klachten kunnen accuut ontstaan maar meestal begint het met lichte op start klachten uit bed. In de beginfase verdwijnen gedurende toenemende beweging.
Fasciitis Plantaris wordt vaak veroorzaakt door te korte spieren (kuit en voetzool). De kuit zorgt voor meer rek op de fascii plantaris en raakt overbelast. Lang belasten door bv sporten, wandelen kunnen mede oorzaken zijn.
Hielspoor is de term die het meest wordt gebruikt bij de klachten aan de hiel onder de voet. Hielspoor is een verkalking aan het hielbeen. Deze is te zien op een röntgenfoto. De pijnklachten treden in de beginfase vooral op tijdens belasten. Onbelast is de pijn heel snel of meteen weg.
Morbus Sever is een aandoening waarbij de groeischijf achter op het hielbeen geirriteerd raakt. Meestal komen de klachten voor bij kinderen in de grootste groeifase, dat is tussen de 8 en 13 jaar. De pijnklacht wordt vaak verward met achillespeesklachten. Morbus Sever komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes
Bovenkant
Een Hallux Valgus betekent dat de grote teen (de hallux) niet meer recht staat. Maar schuin naar buiten, in de richting van de tweede teen. Bij een ernstige vorm staat de nagel naar binnen gedraaid.
Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van een hallux valgus, erfelijkheid lijkt een rol te spelen. Het dragen van te nauwe schoenen of hoge hakken kan ook invloed hebben op de hallux. De aandoening komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen.
Naarmate de teen schever staat wordt er meer pijn ervaren. Bij een grotere scheefstand ontstaat aan de binnenkant van het gewricht een bult. Deze kan meer pijnklachten veroorzaken. De scheefstand kan ook andere voetklachten veroorzaken.
Mtp-1 artrodese is een artrose (slijtage) van het Mpt-1 gewricht (grote teen). De slijtage van het gewricht zorgt voor pijn en bewegingsbeperking. De slijtage kan ontstaan als gevolg van reuma of een Hallux Valgus. Tevens heeft een trauma op de teen ook invloed op de bewegingsbeperking
Hamer- en klauwtenen zijn beide voetafwijkingen. Het verschil is dat bij een hamerteen het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen is. Bij de klauwteen is dit het gewricht tussen het tweede en derde kootje.
Met hamer- of klauwtenen gaan pijnklachten gepaard. Er ontstaat vaak een likdoorn op het gewricht omdat deze tegen de schoen aankomt. Hierdoor ontstaan er problemen met het vinden van normale schoenen wat pijnklachten aan de voet geeft. De meest voorkomende factoren van een hamer- of klauwteen;
- Verkeerd schoeisel ( belangrijkste oorzaak)
- Geslacht ( meer vrouwen dan mannen)
- Leeftijd
- Hallux Valgus
- Afwijkende voetvorm
- Reuma
- Neurologische aandoening
De oorzaak van een Mortonse Neuralgie is een beknelling van een zenuw in de voet. De zenuw is verdikt en ligt tussen de middenvoetsbeentjes en loopt naar de tenen. De beknelde zenuw zit meestal tussen de 3e en 4e teen, soms ook tussen de 2e en 3e teen. (gezien vanaf de grote teen). De pijn speelt op bij te krappe schoenen en kan een tintelend en doof gevoel geven in de tenen.
Marsfractuur is een breuk in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Het ontstaat meestal door overbelasting van de voet. De breuk is vaak moeilijk te zien op een röntgenfoto tenzij het middenvoetsbeentje volledig gebroken is. De locatie van de pijn is in de middenvoet en ontstaat plotseling. De pijn wordt erger bij belasten.
Spierklachten in de voet herken je door een brandend, zeurend trekkend of stekend gevoel. De klachten kunnen vele oorzaken hebben oa, overbelasting, stabiliteits problemen, trauma.
Achilluspees klachten
De achilluspees is de pees die de kracht overbrengt van de kuit naar de hiel. Hierdoor kan je lopen. Bij een achilluspeesblessure is de pees overbelast geraakt. Hierdoor zijn kleine beschadigingen in het peesweefsel ontstaan. De klachten komen meestal gelijdelijk maar kunnen ook accuut ontstaan. Het ontstaan van de klachten kunnen voortkomen uit overbelasting bij sporten. Je ziet deze klachten ontstaan bij duursporters maar ook bij sporten met explosieve bewegingen. Klachten kunnen ook ontstaan door verandering van ondergrond of schoeisel waar je op loopt. Achilluspees klachten kunnen ook ontstaan door verkeerde lichaamshouding en hoeft niet door sport veroorzaakt worden. De blessure komt het meeste voor tussen de 30 en 60 jaar. En bij vrouwen neemt de kans op achilluspees toe na de overgang.
Een slijmbeurs is een met vocht gevuld zakje die ervoor zorgt dat weefselstructuur langs elkaar kunnen glijden. Ook tussen pezen of spieren en bot bevinden zich slijmbeurzen (bursa). In de voet zitten er meerdere bursa, oa onder het hielbeen, tussen het hielbeen en achilluspees en tussen de achilluspees en huid. Bij een slijmbeursontsteking ( bursitis) ontstaat er bult. Deze kan hard en/of zacht zijn. De bursa tussen huid en achilluspees kan geirriteerd raken door teveel wrijving tussen hiel en schoen. De bursa tussen bot en achilluspees ontstaat vaak door teveel druk van de pees op de bursa. Dit komt voor bij overbelasting.
De klachten ontstaan meestal bij mensen tussen de 30 en 60 jaar, het vaakst bij mensen die sporten doen waar veel bij gesprongen en gerend wordt. Oud of verkeerd schoeisel is ook één van de oorzaken.
Bij Haglunds exostose ontstaat er abnormale botgroei aan de achterzijde van de hiel. Hierdoor kunnen er vervelende klachten ontstaan. Tussen het hilebeen en de achilluspeesbevindt zich een slijmbeurs. Wanneer naast de exostose ook deze slijmbeurs en de achilluspees zelf ontsoken zijn, spreekt menvan het sybdroom van Haglund. De oorzaak ontstaat meestal door niet goed zittend schoeisel. Waardoor de druk op de hiel te groot is.
Morbus Sever is een aandoening waarbij de groeischijf achter op het hielbeen geïrriteerd raakt. Meestal komen de klachten voor bij kinderen in de grootste groeifase, dat is tussen de 8 en 13 jaar. De pijnklacht wordt vaak verward met achilluspeesklachten. Morbus Sever komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.
Binnenkant
In de meeste gevalllen ontstaat slijtage ( artrose) in de enkel door een trauma waarbij een fractuur botbreuk is opgetreden. Kleine stand veranderingen van het gewricht kunnen op termijn grote gevolgen hebben voor de belasting van het kraakbeen met artrose als gevolg. Bij artrose in het enkelgewricht is er sprake van minder bewegelijkheid bij het afwikkelen van de voet. De pijn is meestal het ergste aan de voorzijde van het gewricht. Een veranderde stand van het gewricht kan leiden tot pijn maar ook tot overbelasting van de spiergroepen er omheen. Met goed schoeisel en een aanpassing in de schoenen kan je resultaat behalen.
Bij het tarsaal tunnel syndroom zorgt een beklemming van een voetzenuw voor klachten in de voetzool, tenen en/of hiel. Dit kan pijn, doofheid, tintelingen en/ of een branderig gevoel aan de binnenkant van de voet geven. De klachten kunnen zowel accuut als geleidelijk ontstaan. Er zijn zeer velen oorzaken die een tarsaal tunnel sydroom tot gevolg kunnen hebben. Je kan denken aan standsafwijkingen van de voet, zwelling of verdikking van structuren, te kleine schoenen, botbreuken, verzwikkingen en overbelasting
De enkel bestaat uit 3 botdelen. De stabiliteit van de enkel wordt, behalve door de vorm van de botten en door de spieren, voornamelijk bepaald door de enkelbanden aan de binnen-en buitenzijde van de enkel en onderbeen. Ze voorkomen het naar binnen – en buiten schuiven van de voet. Bij extreme belasting veroorzaak je letsel/ trauma aan de enkelbanden. Letsel aan de enkelbanden aan de buitenkant van de voet komt het meest voor. Een enkelband kan uitrekken, inscheuren of afscheuren (minst voorkomend).
Een platvoet ( pes planus) is een voet waarbij er geen of een verminderde holte aanwezig is in de boetboog (binnenkant voet). De voet staat als het waren (bijna) plat op de grond. Een platvoet is een veel voorkomende afwijking die vaak pijn en vermoeidheid in de voet en benen kan geven. Tevens kan een platvoet de oorzaak zijn van klachten aan de knieën, heupen of rug.
Mtp-1 artrodese is een artrose ( slijtage) van het MPT-1 gewricht (grote teen). De slijtage van het gewricht zorgt voor pijn en bewegingsbeperking. De slijtage kan ontstaan als gevolg van reuma of een Hallux Valgus. Tevens heeft een trauma op de teen ook invloed op de bewegingsbeperking
Spierklachten in de voet herken je door een brandend, zeurend trekkend of stekend gevoel. De klachten kunnen vele oorzaken hebben oa, overbelasting, stabiliteits problemen, trauma.
Een Hallux valgus betekent dat de grote teen (de hallux) niet meer rechts staat. Maar schuin naar buiten, in de richting van de tweede teen. Bij een ernstige vorm staat de nagel naar binnen gedraaid.
Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van een hallux valgus, erfelijkheid lijkt een rol te spelen. Het dragen van te nauwe schoenen of hoge hakken kan ook invloed hebben op de hallux. De aandoening komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen.
Naarmate de teen schever staat wordt er meer pijn ervaren. Bij een grotere scheefstand ontstaat aan de binnenkant van het gewricht een bult. Deze kan meer pijnklachten veroorzaken. De scheefstand kan ook andere voetklachten veroorzaken.
Buitenkant
In de meeste gevalllen ontstaat slijtage (artrose) in de enkel door een trauma waarbij een fractuur botbreuk is opgetreden. Kleine stand veranderingen van het gewricht kunnen op termijn grote gevolgen hebben voor de belasting van het kraakbeen met artrose als gevolg. Bij artrose in het enkelgewricht is er sprake van minder bewegelijkheid bij het afwikkelen van de voet. De pijn is meestal het ergste aan de voorzijde van het gewricht. Een veranderde stand van het gewricht kan leiden tot pijn maar ook tot overbelasting van de spiergroepen er omheen. Met goed schoeisel en een aanpassing in de schoenen kan je resultaat behalen.
Aan de buitensijde van de enkel lopen twee pezen die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de voet. Dit zijn de peroneuspezen. De korte peroneuspees (de peroneus brevis) helpt bij het heffen van de buitenste voetrand. De lang peroneuspees (de peroneus longus) helpt bij het naar beneden bewegen van de voet. Bij overbelasting of door letsel kunnen de peroneuspezen scheuren. Meestal scheurt de Peroneus brevis. Meestal splijt deze in de lengte richting wat chronische pijnklachten aan de buitenzijde van de enkel kan geven.
De enkel bestaat uit 3 botdelen. De stabiliteit van de enkel wordt, behalve door de vorm van de botten en door de spieren, voornamelijk bepaald door de enkelbanden aan de binnen-en buitenzijde van de enkel en onderbeen. Ze voorkomen het naar binnen – en buiten schuiven van de voet. Bij extreme belasting veroorzaak je letsel/ trauma aan de enkelbanden. Letsel aan de enkelbanden aan de buitenkant van de voet komt het meest voor. Een enkelband kan uitrekken, inscheuren of afscheuren (minst voorkomend)
Spierklachten in de voet herken je door een brandend, zeurend trekkend of stekend gevoel. De klachten kunnen vele oorzaken hebben oa, overbelasting, stabiliteits problemen, trauma.
Een bunion is een knobbel aan de buitenkant van de voet. Het lijkt op een hallux valgus van de kleine teen. Soms gaat de bunion gepaard met een slijmbeurs ontsteking. Deze kan de knobbel groter of kleiner maken. De kleine teen is meestal normaal bewegelijk. De knobbel ontstaat meestal door teveel druk op de zijkant van de voet. Het kan ook een combinatie zijn van erfelijke aanleg (brede voorvoeten, holvoeten, hallux valgus), mensen die teveel op de buitenkant van de schoen lopen en/ of het dragen van te strakke schoenen. (druk plekken).
Lichaam
In de meeste gevalllen ontstaat slijtage ( artrose) in de enkel door een trauma waarbij een fractuur botbreuk is opgetreden. Kleine stand veranderingen van het gewricht kunnen op termijn grote gevolgen hebben voor de belasting van het kraakbeen met artrose als gevolg. Bij artrose in het enkelgewricht is er sprake van minder bewegelijkheid bij het afwikkelen van de voet. De pijn is meestal het ergste aan de voorzijde van het gewricht. Een veranderde stand van het gewricht kan leiden tot pijn maar ook tot overbelasting van de spiergroepen er omheen. Met goed schoeisel en een aanpassing in de schoenen kan je resultaat behalen.
Heupklachten kunnen veroorzaakt worden door overbelasting, door teveel of verkeerd belasten. Dit kan bv veroorzaakt worden door een houdingsprobleem of een vormafwijking van de kop of heup kom. Het gevolg hiervan kan slijtage (artrose) zijn.
Knieklachten kunnen op verschillende plekken in/aan de knie voorkomen. Een groot gedeelte van de klachten komen voort uit houdings problemen, overbelasting of trauma. Het is belangrijk om deze klachten vanuit de bewegingsketen te bekijken.
Shin splints is een veel voorkomende blessure rond het scheenbeen. Het is een verzameling van diverse klachten. De meest voorkomende zijn de problemen met de achterste- en voorste scheenbeenspier. Bij problemen aan de achterste scheenbeenspier (tibialis posterior) ( deze klacht komt het meest voor) concentreert de scherpe pijn zich aan de binnen rand van het scheenbeen. Bij problemen aan de voorste scheenbeenspier (tibialis anterior) voelt u de pijn aan de buitenrand van het scheenbeen/ voorzijde onderbeen. De klachten komen vaak voor bij sporters, overbelasting door te lang of te intensief sporten. Tevens heeft verkeerd schoeisel, het soort ondergrond ook veel invloed.
Neem contact op
Bent u benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen, neem gerust contact met ons op.